Porfyrgårdens förskola har två avdelningar, HERRGÅRDEN och ANNEXET.
Vi finns i Älvdalsbyn Näset, i natursköna omgivningar med skog och vatten runt knuten.


2013-09-11

KO : smör och småost

 Onsdag
Vi har börjat arbeta med djur, natur och miljö tema här på Annexet.
Vi började med att arbeta med temat KO.
Vi började med att prata om kon och hennes fyra magar och
efter ett tips från en förälder så har vi idag lärt oss att göra eget smör och småost.
Smöret fick fina betyg på vår smakprovning och det ska
vi äta på vårt nybakade bröd imorgon..
 
Recept smör:
7 deciliter grädde
Salt
Gör så här: Häll 7 deciliter vispgrädde i en bunke. Vispa tills grädden faller ihop och blir grynigt och bildar smörkulor. Fortsätt att vispa tills smöret blir till klumpar och en vätska bildas. Den fasta delen är själva smöret och den vätska som bildas kallas kärnmjölk. Häll bort kärnmjölken och arbeta bort all vätska med en slev. Smaksätt smöret med lite salt.
 
Recept småost:
1,5 dl röd mjölk
1 deciliter grädde
4 dl fil
Salt, peppar och eventuellt gräslök
Småost är som en blandning mellan färskost och keso.
Koka upp 1,5 liter röd mjölk och 1 deciliter grädde till kokpunkten, dra av plattan.
Tillsätt sakta 4 deciliter fil under omrörning med slev.
Småost och vassle bildas. Småosten är det fasta och vätskan är vassle.
Häll av i durkslag och spara gärna vasslen som går utmärkt att baka bröd på.
Smaksätt osten med salt, peppar och eventuellt gräslök.
 Vad får man av kossan och kossans fyra magar pratade vi om :)
 Sedan fick vi färglägga varsin ko.

 Länge skulle vi vispa grädden..
 Grädden blev grynig.
 Kärnmjölk och smör.
Vi häller bort kärnmjölken och arbetar ur all vätska med en slev.
En ask smör blev det.
 Mums med hemmagjort smör tyckte vi allihop.
 Småost.
 Försiktigt får man röra..
 Till lunch fick vi provsmaka småosten på smörgåsar.
En stor squash hade en pedagog med sig till förskolan.
Vi kokade lingonsylt på bären vi plockade igår.
Och kräm på rabarber som vi fått av föräldrar.
Två burkar sylt blev det :)

Inga kommentarer: